Húsvéti szünet

PJ ezt írta legújabb Facebook bejegyzésében:

Elérkeztünk a 4 napos húsvéti szünethez, ez jó alkalom arra, hogy feltöltődjünk, és a forgatókönyvön, a jövőbeli jeleneteknél, néhány apróbb változtatást végezzünk.

Mindig azt vesszük észre, hogy három külön szakasz van egy forgatókönyv életében. Először az, amelyik még a forgatás kezdete előtt készül. Ebben az időszakban, ami hónapoktól akár évekig is tarthat, a forgatókönyv egy elméleti dokumentum, a filmnek egy fantázia verziója.

Aztán elkezdődik a forgatás, egyes dolgok sokkal inkább előtérbe helyeződnek, általában jó értelemben. Már vannak színészeink, akik hozzáadják a szerepükhöz a tudásukat, és hirtelen a karaktereket sokkal színesebbnek, és kézzelfoghatóbbnak érezzük. Ez nagyon izgalmas és élvezetes, mindig arra ösztönöz minket, hogy nekilássunk a forgatókönyv javításának, hogy új lehetőségeket hozzunk ki az adott szereplőkből. Úgy érzem, a legjobb részek ekkor születnek, de ez egy nagyon zsúfolt időszak, nagyon nagyon zsúfolt. Néha ezeket a javításokat túl későn adjuk oda a színészeknek. Ian McKellent mindig azzal vicceljük meg, hogy majd a másnapi forgatókönyv lapokat az előző este csúsztatjuk be az ajtaja alatt… és ez néha igaz is volt.

A legrosszabb ilyen eset A Gyűrű szövetségénél volt, amikor az utolsó pillanatban átjavítgattuk Boromir hosszú beszédét Mordorról, és Sean Bean csak a forgatás napján kapta meg a szöveget. Sean nagyon ügyesen oldotta meg, ha megnézitek a filmet, látni, hogy időnként megdönti a fejét, mintha a Mordor szörnyűségeivel kapcsolatos érzelmi teherrel birkózna meg. Valójában az új forgatókönyv a térdére volt ragasztva. Mire párszor felvettük, különböző kameraállásokból, Sean begyakorolta a beszédet, és ezek lettek főként azok a felvételek, amiket a végső vágásban látni.

Az utolsó írási fázis akkor következik, amikor elérkezünk az utómunkához, azaz megvágjuk a filmet. Nem számít, mit képzeltünk el, amikor megírtuk a forgatókönyvet, illetve amikor forgattunk, semmi más nem számít, csak az épp megvágott film. Gyakran tapasztaljuk, hogy a forgatókönyv még az utómunkálatok során is folytatódik, többek között új jelenetek írásával és forgatásával, a jelenetek sorrendjének megváltoztatásával, vagy kiegészítő párbeszédek felvételével, amiket becsusszantunk a képek alá. Mindezeket elvégezzük, és az írás csak akkor ér véget, amikor a film végre elkészül.

Nagyon köszönöm az összes kommentet, amit az első bejegyzésekhez kaptam. Felmerült néhány általános kérdés, majd megválaszolom őket a szünet során. Most pedig vissza a forgatókönyvhöz, mert következnek a völgyzugolyi jelenetek.

Forrás: Peter Jackson Facebook oldala

Reklámok

~ Szerző: moreliniel - 2011 április 22..

Ide várjuk a hozzászólást! :-)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: