Infók a 48 fps-ról

Peter Jackson legújabb bejegyzése:

Rengeteg kérdés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a Hobbitot 48 fps-mal (frame per secundum = képkocka per másodperc) forgatjuk. Természetesen lehetetlen megmutatni a mozitermen kívül, hogy hogyan is néz ki a valóságban, de sok érdekes és jó kérdés merült fel.

Készítünk majd “normál”, 24 fps-os verziót is, digitális és 35 mm-es formátumban is. Ha lehetőségünk lesz, egyes mozikban a Hobbitot 48 fps-mal fogjuk bemutatni, ettől függetlenül mindenhol elérhető lesz a szokványos 24 fps-os verzió is.

Átalakítani a filmet 48 fps-ról 24 fps-ra nem túl bonyolult folyamat, de kísérletezést kíván, hogy a legjobb eredményt érhessük el. Ezt a digitális utómunkák során végezzük el. A filmet nem szokványos módon forgatjuk, ezzel kapcsolatban is sokan kérdeztetek. Általában egy filmet 180 fokos kamera-zárszöggel veszünk fel. A zárszög megváltoztatása hatással van a mozgás során felvett mozgási életlenségre. A zárszöget csökkentve villogó (vagy döcögős) “Ryan közlegény megmentése” képet kapunk.

Mi azonban a másik utat követjük, 48 fps-mal forgatunk, 270 fokos zárszöggel. Ezáltal a 48 fps egy szép lágy képet ad, és 24 fps-on is kellemes látványt nyújt. Igazság szerint a vezető operatőr, Andrew Lesnie és én is jobban szeretjük a 24 fps-ot, ha 48 fps-ból készült.

Forrás: Peter Jackson Facebook oldala

Reklámok

~ Szerző: moreliniel - 2011 április 26..

Ide várjuk a hozzászólást! :-)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: