Tölgypajzsos II. Thorin

Hivatalos filmes leírás

Amikor a nagy tűzokádó sárkány megtámadta Erebort, a törp királyságot, ifjú törp hercegként Thorin szemtanúja volt a pusztulásnak és rettegésnek. Miután Smaug sokakat lemészárolt Thorin nemzetségéből, bevette magát a Magányos Hegybe, és sajátjának tekintette a pazar ékszereket és arany kincseket. Senki nem sietett a túlélő törpök segítségére, és ily módon a hajdan büszke és nemes nép száműzetésbe kényszerült. Hosszú évek viszontagságai során Thorin erős és rettenthetetlen harcossá, valamint nagy tiszteletnek örvendő vezérré vált. A szívében ádáz düh fortyogott, hogy visszaszerezze a hazáját és elpusztítsa a szörnyeteget, amely nyomorúságot hozott a törpökre. S midőn a sors egy szokatlan szövetségest hoz, megragadja az alkalmat, hogy bosszút forraljon.

Alapadatok

Született: Harmadkor 2746

Meghalt: Harmadkor 2941 (195 évesen)

Rangjai: Durin népének királya, Hegymély királya

Családja: apja II. Thráin, nagyapja Thrór, öccse Frerin, húga Dís, unokaöccsei Fili és Kili

Származása: Durin háza

Fegyvere: Orcrist

Hangszere: hárfa

Megjelenése: kék csuklyát visel, ezüst bojttal, vastag aranyláncot hord

Életrajz

Thorin 2746-ban született. 2770-ben ifjú törpként a hegyen kívül tartózkodott társaival, amikor Smaug elfoglalta a Magányos Hegyet. Elrejtőzve átkozták a sárkányt, ekkor csatlakozott hozzájuk apja (II. Thráin), és nagyapja (Thrór). Nem árulták el Thorinnak, hogyan szabadultak Ereborból, azt ígérték, ha eljön az ideje, majd megtudja.

Részt vett 2799-ben az azanulbizari csatában, ahol megsebesült. Itt szerezte a Tölgypajzsos jelzőt, ugyanis amikor a pajzsa kettéhasadt, ő egy tölgyággal hárította az ellenség csapásait. A győzelmet követően a törpök szétszéledtek, Thorinék visszatértek Dúnföldére, majd Eriadorba mentek, és a száműzetésben az Ered Luin keleti oldalán telepedtek le. Hogy megéljenek, gyakran közönséges kovácsmunkát és szénbányászást kellett vállalniuk, ám sosem feledték elrabolt kincsüket.

2845-ben, apja, Thráin eltűnése után Thorin lett Durin örököse. Ekkor 95 éves volt, délceg, szép szál törp. Továbbra is Eriadorban maradt, itt dolgozott, és gazdagodott, egyre több törp csatlakozott hozzá. Noha itt jól éltek, mégis a Magányos Hegy csarnokairól álmodoztak. Ahogy teltek az évek, Thorin szívében egyre erősödött a harag, mindenáron bosszút akart állni a sárkányon, visszaszerezni Erebort, az összes kincsével együtt.

2941. március 15-én egy útja során megszállt Bríben, ahol véletlenül összetalálkozott Gandalffal. Ez a szerencsés találkozás sorsfordító esemény volt. Meghívta Gandalfot a csarnokaiba. Útjuk keresztül vezetett a Megyén, itt Thorin nem volt hajlandó hosszabb időre megállni, mivel lenézte a hobbitokat. Hazatérve a törp elmesélte nagyapja halálát, apja eltűnését, valamint hogy hadjáratot tervez Erebor visszaszerzésére, e kérdésben kért tanácsot a mágustól. Gandalf elintéznivalóira hivatkozva távozott.

Később a mágus visszatért, épp Thorin és rokonai tanácskozásába csöppent. Fejében nagyszabású tervek körvonalazódtak, melyekbe Thorin küldetése is beleillett. Azt tanácsolta, hogy a törp néhány társával, titokban keljen útra, és feltétlenül vigyen magával egy hobbitot, nevezetesen Zsákos Bilbót. Thorinnak az utóbbi nem igazán volt ínyére, ám amikor egy félreértésből adódóan a törpök a félszerzetet hivatásos betörőnek hitték, végül beleegyeztek, hogy velük tartson.

2941. április 26-án a törp társaság és Gandalf felkereste Bilbót a Megyében. Ekkor adta át Gandalf Thorinnak Thrór térképét és a kulcsot Erebor titkos ajtajához.

Útjuk során a törpöket elfogta három troll, az egyiküket Thorin megvakította. Gandalf segítségével szabadultak meg. A trollok rejtett kincsei között találta meg Thorin a kardját, Orcristot. Völgyzugolyban Elrond felfedezte Thorin térképén a holdrúnákat. A Bakacsinerdőben az erdőtündék elfogták Thorint, és Thranduil elé hurcolták. Minthogy nem volt hajlandó elárulni a királynak utazásának célját, tömlöcbe vetették. Később a többi törppel együtt Bilbó szabadította ki őket. Hordókba bújva jutottak el Tóvárosba, ahol az emberek örömmel fogadták, és segítették őket.

Megérkezve a Magányos Hegyhez, több a törpök által el nem vállalt feladatot bízott Bilbóra. A hobbit ezeket teljesítette, Thorin hálája jeléül megajándékozta a mithril inggel. Bilbó iránt érzett bizalma azonnal gyűlöletté vált, amikor tudomást szerzett arról, hogy a hőn áhított Arkenkő (a hobbit „jóvoltából”) az emberekhez került.

Az Öt Sereg Csatájában bár Fili és Kili testükkel védték Thorint, aki halálosan megsebesült. A dühödt koboldok közül Beorn mentette ki. Halálos ágyán visszavonta átkát, bocsánatot kért Bilbótól és belátta, hogy a hobbit életfilozófiája sokkal bölcsebb, mint a törpök kincshajhász élete.

A Magányos Hegy mélyén helyezték örök nyugalomra, az Arkenkövet mellére, Orcristot a sírjára fektették. Úgy tartják, hogy ettől kezdve a kard ellenség közeledtekor fénylett a sötétben.

Ahogy Gandalf mondta:

Nagy törp volt egy nagy nemzetségből, számos hibája ellenére is.

Készült J.R.R. Tolkien: A hobbit, és A király visszatér nyomán

Megformálója Richard Armitage

Született: 1971. augusztus 22. Anglia, Leicester

Peter Jackson ezt mondta róla:

Richard egy karakteres, rendkívül sokoldalú színész, alig várjuk, hogy rábízhassuk Thorin szerepét. Színészként ő adja a karakter mélységét, sokszínűségét és érzelmeit, nekünk pedig az a feladatunk, hogy törpöt csináljunk belőle.

Richard az egyik legizgalmasabb és dinamikusabb színész, akit mostanság a képernyőn látni, biztosra vesszük, hogy csodálatosan kelti életre Tölgypajzsos Thorint. Alig várjuk, hogy együtt dolgozhassunk vele ezen a kalandon, nagyon szerencsések vagyunk, hogy Középfölde egyik kedvenc szereplője ilyen jó kezekben van.

Sorozatok, amelyekben szerepel:

2002-2010 Titkos szolgálat – MI-5 – Lucas North

2010 Strike Back – John Porter

2006-2009 Robin Hood – Guy of Gisbourne

2009 Moving on – John Mulligan

2007 Inspector George Gently – Ricky Deeming

2006-2007 The Vicar of Dibley – Harry Kennedy

2006 The Impressionists – Claude Monet

2005 ShakespeaRe-Told – Peter Macduff

2005 The Golden Hour – Dr. Alec Track

2005 Linley felügyelő nyomoz – Philip Turner

2004 Észak és Dél – John Thornton

2003 Between the Sheets – Paul Andrews

2003 Terrorkommandó – Capt. Ian Macalwain

2003 Cold Feet – Lee

2001 Casualty – Craig Parker

2001 Doctors – Dr. Tom Steele

1999 Kleopátra – Epiphanes

Filmek, amelyekben szerepel:

2013 A Hobbit – Oda és vissza – Tölgypajzsos Thorin

2012 A Hobbit – Egy váratlan utazás – Tölgypajzsos Thorin

2011 Amerikai Kapitány: Az első bosszúálló – Heinz Kruger

2007 Miss Marple – Az alibi – Philip Durrant

2007 Miss Marie Lloyd – Percy Courtney

2005 Malice Aforethought – William Chatford

2005 Frozen – Steven

2002 Sparkhouse – John Standring

2001 Macbeth – Angus

1999 Star Wars – Baljós árnyak – Naboo pilóta

1999 A szerelem forgandó – Smug man at party

Forrás: IMDb

Reklámok

2 hozzászólás to “Tölgypajzsos II. Thorin”

  1. Csak annyi,hogy a Hobbit könyvben nem Tölgypajzsos,hanem Tölgyfapajzsos néven szerepel,de ettől eltekintve korrekt a cikk 😀

Ide várjuk a hozzászólást! :-)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: